niedziela, 10 lutego 2013

Chleb z otrębami i prażoną cebulą - bez wyrabiania

Pośpiesznie wracam z pracy. Śnieg sypie gęsto. I tak od kilku dni.
Idę wąskim labiryntem. Wszędzie tylko śnieżne korytarze. Już nikt nie odśnieża całego podjazdu czy parkingu.
Łapię drobne płatki śniegu na policzki. Wszystko się skrzy w świetle latarni.
Otrzepuję swoje ukochane i niezastąpione buty emu ze śniegu. Co z tego, że niekobiece?
Zdejmuję grubą warstwę białego puchu z czapki. Nastawiam wodę w czajniku na herbatę. Koniecznie z sokiem malinowym.
Zmęczona, biorę kubek do ręki. W kalendarzu zapisuję nowe pomysły. Myśli, które szybko ulatują.
Myśli o Wielkanocy, maju, wakacjach.
Trzeba już wszystko zaplanować. Przygotować.
Włączam kuchnię tv, nastawiam piekarnik.
Rano zarobiłam na chleb.





Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 25 g otrąb pszennych
  • 15 g drożdży
  • 350 g zimnej wody
  • 25 g prażonej cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i cukier. Zalać wodą, wymieszać i poczekać aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, otręby i cebulę. Wymieszać ciasto łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 - 24 godziny. 
Na blat wysypać garść mąki, wyłożyć ciasto i uformować bochenek (robię kulę, zawijając ciasto pod spód i delikatnie je u dołu sklejam). Chleb mocno oprószyć mąką i przełożyć łączeniem do góry do koszyczka wyłożonego ściereczką. Odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę.
Garnek rzymski umieścić w piekarniku, który należy rozgrzać do 220 stopni C.
Wyrośnięty bochenek przełożyć do gorącego garnka, przykryć i piec przez 25 - 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut.
Przestudzić parę minut przy uchylonym piekarniku i wyjąć chleb z garnka, aby ostygł całkowicie na kratce.




2 komentarze:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...