Jedno z moich ulubionych smarowideł do chleba z dodatkiem świeżego koperku. Aromatu dodają roztarte fileciki anchovies.
Masło pasuje nie tylko do pieczywa, ale także steków, grillowanej karkówki, pieczonych ryb i... gotowanych młodych ziemniaków :-)
Polecam na leniwe śniadanie czy na grilla!
Masło koperkowe z anchovies i czosnkiem:
- 100 g miękkiego masła
- 3 - 4 fileciki anchovies
- 1 ząbek czosnku
- 5 - 6 łyżek koperku, drobno posiekanego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Fileciki anchovies drobniutko posiekać i rozetrzeć nożem na desce do krojenia. Czosnek zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Roztarte anchovies i czosnek dodać do masła i wymieszać. Dodać oliwę, posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Można podawać od razu lub chwilę schłodzić.
ja uwielbiam taki- ale z czosnkiem! mniam.
OdpowiedzUsuń