czwartek, 21 czerwca 2012

Spaghetti z zielonymi szparagami

i chrupiącym boczkiem.

 

Składniki:
20 dag spaghetti
pęczek zielonych szparagów
kawałeczek wędzonego boczku, może być też speck lub prosciutto
1-2 łyżki koziego twarożku lub gęstej śmietany
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
zioła: oregano, bazylia, estragon


Przygotowanie:
Szparagi obrać i ugotować al dente. Makaron ugotować w osolonej wodzie również al dente.
Boczek pokroić w drobniutką kostkę i podsmażyć na patelni. Posiekać sporą garść świeżych ziół. Odcedzić makaron, dodać łyżkę oliwy z oliwek, kozi twarożek, zioła i wszystko wymieszać. Makaron ułożyć na talerzach, dodać szparagi i wszystko posypać podsmażonym boczkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...