niedziela, 1 lipca 2012

Omlet koperkowy

z wędzonym łososiem

Upały! Nareszcie jest gorąco.
Można pływać w rzece, chodzić boso po rozgrzanych schodkach, siedzieć w na ławeczce w cieniu parkowych drzew.
A w kuchni... coś na szybko. Mało pracy, za to efekt i smak.
Bo omlet to sprawdzona propozycja na szybki obiad, śniadanie czy kolację.
Pożywniejszy niż lekka sałatka i bardzo smaczny.

Składniki:
2-3 jaja (najlepiej wiejskie)
pieprz ziołowy (na czubku noża)
sól
2-2,5 łyżki mąki pszennej
duża łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
kurkuma (na czubku noża)
łyżka zimnej wody
świeżo zmielony pieprz czarny


oliwa do smażenia
łosoś wędzony w ilości dowolnej (acz bez przesady!)
koperek do posypania


ewentualnie ser do posypania - kozi, parmezan, oscypek



Sposób przygotowania:
Do miseczki wbić jajka, dodać szczyptę pieprzu ziołowego, sporą szczyptę soli, mąkę, posiekany koperek, parę kropli soku z cytryny, kurkumy na czubku noża, łyżkę zimnej wody i czarnego pieprzu do smaku.
Wszystko energicznie roztrzepać widelcem lub rózgą i wlać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy.
Smażyć do zarumienienia z obu stron. Przełożyć na talerz, na środek wyłożyć wędzonego łososia i zwinąć w rulon. Posypać koperkiem i ewentualnie startym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...