środa, 15 czerwca 2011

Lekka sałatka z makaronu ryżowego z truskawkami i krewetkami

z limonkowo - imbirowym winegretem


Wspaniała sałatka na letnie popołudnie lub wieczór.
Orzeźwia i dodaje energii!
Sałatkę najlepiej polać sosem tuż przed podaniem, gdyż makaron szybko go wchłonie.


dla dwóch osób

sałatka:
dwie garści roszponki
10 dag makaronu ryżowego - nitek
20 dag truskawek
10 - 12 usmażonych, grillowanych lub ugotowanych krewetek
mała garść listków świeżej mięty
parę łyżek posiekanych pistacji

sos winegret:
sok z jednej limonki i połowy cytryny
dwie łyżki miodu (użyłam gryczanego, ale może być wielokwiat)
łyżka tartego świeżego imbiru

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i pociąć na krótsze nitki.
Roszponkę opłukać, delikatnie osuszyć i włożyć do miseczek. Dodać makaron, przekrojone na pół truskawki, listki mięty i przygotowane krewetki. Wierzch posypać pistacjami i polać winegretem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...