Wspaniała sałatka na letnie popołudnie lub wieczór.
Orzeźwia i dodaje energii!
Sałatkę najlepiej polać sosem tuż przed podaniem, gdyż makaron szybko go wchłonie.
dla dwóch osób
sałatka:
dwie garści roszponki
10 dag makaronu ryżowego - nitek
20 dag truskawek
10 - 12 usmażonych, grillowanych lub ugotowanych krewetek
mała garść listków świeżej mięty
parę łyżek posiekanych pistacji
sos winegret:
sok z jednej limonki i połowy cytryny
dwie łyżki miodu (użyłam gryczanego, ale może być wielokwiat)
łyżka tartego świeżego imbiru
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i pociąć na krótsze nitki.
Roszponkę opłukać, delikatnie osuszyć i włożyć do miseczek. Dodać makaron, przekrojone na pół truskawki, listki mięty i przygotowane krewetki. Wierzch posypać pistacjami i polać winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!