Składniki (2 porcje):
4 plastry prosciutto (lub innej dojrzewającej szynki)
4 - 10 pomidorków koktajlowych
dymka lub szczypior
2 - 4 jaja wiejskie
masło lub oliwa do natłuszczenia foremek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Dwie żaroodporne foremki natłuścić masłem lub oliwą z oliwek. Plastrami szynki wyłożyć boki kokilek, do środka wbić jajka. Delikatnie włożyć pomidorki, posypać posiekanym szczypiorem i posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zapiekać 20 minut lub do chwili, kiedy jajka będą ścięte tak, jak lubisz :)
Podawać z tostami lub świeżymi bułeczkami z dobrym masłem.
Zrobiłam- są pyszne:) eleganckie śniadanie:)
OdpowiedzUsuń