środa, 14 września 2011

Rożki z brzoskwiniami

Delikatne, kruche i maślane ciasto. Robi się je zawrotnie szybko i prosto. Ważne jednak, by je odpowiednio schłodzić. W zamrażarce można je przechowywać nawet miesiąc. Fantastycznie smakuje z brzoskwiniami aromatyzowanymi pomarańczą. Choć jutro wypróbuję jeszcze ze śliwkami i cynamonem! Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe :)
Składniki (na 16 dużych rożków):

Ciasto wg tego przepisu

Nadzienie:
  • 75 dag umytych, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń (nektarynek lub moreli)
  • sok i skórka z połówki pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • jajko
  • cukier do posypania
Sposób przygotowania:
  • Przygotować ciasto wg przepisu. Schłodzić.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i pozwolić, by chwilę się ogrzało na blacie - zmięknie i będzie bardziej plastyczne. Dzięki temu łatwo je rozwałkujemy. W tym czasie przygotować owoce.
  • Brzoskwinie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić razem ze skórką na 1 cm kostkę. Owoce wrzucić do miski, dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy i wcisnąć sok. Dodać cukier, sól i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Stolnicę delikatnie oprószyć mąką (nie trzeba bardzo podsypywać, ciasto nie powinno się kleić do stolnicy). Ciasto rozwałkować cienko na prostokąt i pociąć na kwadraty o boku 15 cm. Każdy kwadrat oczyścić delikatnie pędzelkiem z nadmiaru mąki. Na środek nałożyć 2 łyżki owoców, boki posmarować roztrzepanym jajkiem. Kwadrat złożyć po przekątnej na pół i zlepić dokładnie boki.
  • Rożki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy rożek posmarować z wierzchu jajkiem i oprószyć cukrem. Nożyczkami naciąć każde ciastko, by para z owoców miała ujście.
  • Piec 20 - 25 min (w zależności od piekarnika), aż ciastka będą złociste. Przełożyć na kratkę i przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...