Bez jajek.
Pyszne. Delikatne i kruche. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Najważniejsze, by je odpowiednio schłodzić - minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Warto je mieć w zamrażarce. Można je przechowywać do miesiąca.
Polecam do tart i ciastek takich jak rożki z brzoskwiniami.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 dag masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Do misy miksera przesiac makę, dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać pokrojone masło i miksować (najlepiej pulsacyjnie) 5 - 10 sekund aż pojawią się grudki ciasta. Delikatnym strumieniem wlać zimną wodę i miksować jeszcze kilkanaście sekund (nie dłużej niż pół minuty).
- Ciasto jest gotowe jeśli łatwo klei się ręce (trochę jak plastelina :) Jeśli wciąż się kruszy, należy dodawać po łyżce wody i próbować.
- Ciasto przełożyć na blat i podzielić na dwie części. Każdą kulę dokładnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Jeśli ciasto musimy zarobić ręczni, wówczas do miski dajemy najpierw pokrojone masło, a do niego dodajemy sypkie składniki. Zagniatamy zimnymi rękoma jak najszybciej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!