W letni wieczór otwieram kuchenne okno.
Wwąchuję się w ciepłe powietrze pachnące skoszoną trawą i świerkowymi szyszkami.
Z miseczki wyglądają na mnie rozkosznie czerwone maliny. Gdzieś w głębi szafki powinna być schowana tabliczka gorzkiej czekolady.
Już dawno nie robiłam nic czekoladowego. A może by tak upiec babeczki?
Mufinki dla czekoladowych łasuchów z malinową nutą :)
/Zamiast malin można dać wydrylowane wiśnie, jeżyny/
Składniki na 16 babeczek-mufinek
75g miękkiego masła
50g oleju
3/4 szklanki cukru
2 jaja wiejskie
1 i 1/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
48 malin
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Masło i olej zmiksować razem z cukrem, aż powstanie biała i puszysta masa. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie je wmieszać.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Tłuszcz zmiksowany z cukrem i jajkami dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą i połączyć z suchymi składnikami i mlekiem (składniki dodawać na przemian po łyżce).
Ciasto nałożyć do papierowych papilotek na mufinki do 2/3 objętości i do każdej wcisnąć po 3 maliny (lub po 1-2 wiśni). Przykryć odrobiną ciasta.
Piec 15-20 minut, sprawdzając czy do wykałaczki nie przykleja się ciasto.
50g oleju
OdpowiedzUsuń3/4 szklanki oleju
to nie błąd? nie miało być 3/4 szkl. cukru?
Ano błąd :) dzięki za wyłapanie go - już poprawione :)))
Usuń