ziemniaki + marchewka + koperek*
Wczoraj dostałam prezent!
A właściwie dostał go Franciszek :)
Mały woreczek... a w środku... pęczek uroczych malutkich marchewek, pęczek pachnącego koperku, kilka strączków, również malutkich zielonych groszków, prześliczna kalarepka i łodyga aromatycznego selera.
Dostał to wszystko Franciszek od pani Bogusi - jednej z Miłych Ciotek Przyszywanych.
Zorientowawszy się, jakie skarby skrywa woreczek, chwyciliśmy go prędko i pobiegliśmy do domu gotować ZUPĘ!
I to nie byle jaką zupę. Zupę ziemniaczano-marchewkową z dużą ilością koperku. Taką w sam raz dla półroczniaków :)
W rondelku zagotować szklankę wody, dodać odrobinę oliwy z oliwek, obrane i pokrojone marchewki (lub kawałek dużej marchwi), wyszparanego w lodówce ziemniaka* (pokrojonego w kostkę). Gdy warzywa będą już miękkie, dodać kaszki lub mączki ryżowej (ok. 2-3 łyżeczek w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać), sporą łyżkę posiekanego koperku. Doprawiamy delikatnie solą i sokiem z cytryny (2-3 krople). Gotujemy przez chwilkę, miksujemy i wlewamy do miseczki. Pozostałą zupkę możemy wlać do wyparzonych słoiczkówn i zapasteryzować lub zostawić w lodówce na następny dzień.
Przepis nie jest dokładny, bo zupka może być bardziej ziemniaczana lub marchewkowa lub koperkowa.
Ważne jest, by zachować kolejność dodawanych składników - przepis zgodny z KPP.
*Warzywa, które gotujemy dla naszych pociech powinny pochodzić z ekologicznych upraw, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów.
**Ziemniak wyszparany - to ziemniak z poprzedniego roku. Niemowlęta nie powinny dostawać młodych ziemniaków, które są ciężkostrawne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!