piątek, 12 kwietnia 2013

Palmiery cynamonowo - kakaowe


Najszybszy wypiek EVER!
Tak... wiem, że z gotowca, ale cóż zrobić, że lenistwo czasem bierze górę, a coś słodkiego by się przekąsiło :-)
Czas przygotowania palmierów nie przekracza pięciu minut, a samo pieczenie trwa nie dłużej niż kwadrans.
Gdy zaskoczą Was goście, wystarczy wymieszać cukier z kakao i cynamonem, i do dzieła!
Pyszne, chrupiące ciasteczka do kawy czy herbaty.

A skąd ich nazwa?
Wywodzi się od kształtu liści drzewa palmowego, choć zwą je również motylkami czy uszami słonia.
Smacznego i leniwego, sobotniego popołudnia życzę!

Składniki (16 sztuk):
  • arkusz ciasta francuskiego - rozmrożonego (275 g; najlepiej z masłem)
  • ćwierć szklanki cukru
  • łyżeczka kopiasta cynamonu
  • łyżeczka kopiasta kakao
Sposób przygotowania:
Cukier wymieszać z kakao i cynamonem. Ciasto rozwinąć na oprószonym mąką lub cukrem blacie. Ciasto posypać mieszanką cukru i lekko docisnąć do ciasta. 
Boki złożyć do środka i docisnąć. Ponownie boki złożyć do środka i na pół w rulon. Delikatnie oprószyć cukrem i pokroić na 16 plasterków ( o grubości ok. 7-8 mm).
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległość - ciastka rosną. Posypać cukrem lub resztką mieszanki i lekko spłaszczyć palcami. 
Piec w 200 stopniach C przez 10 - 15 minut, aż się ładnie zezłocą.
Wystudzić na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...