Gdy tylko kończy się lato, przestajemy jeść sałaty. Zastępujemy je ciepłymi, pożywnymi zupami. Ale czasem aż się prosi, żeby zjeść coś lżejszego, a zarazem rozgrzewającego.
I taka jest sałatka z mango z ziarenkami granatu. Starty imbir dodaje jeszcze świeższego charakteru, a zarazem rozgrzewa.
Sos przygotowany na bazie soku z granatów jest lekko słodki, ale też lekko kwaśny.
Polecam na lunch.
Świeża i kolorowa sałatka.
Idealna na szare dni.
Składniki (2 porcje):
/przepis zgodny z KPP/
- 3 - 4 garście mieszanych sałat (lodowej, strzępiastej, cykorii, radicchio, rukoli)
- 1 dojrzałe mango
- 1 granat
- pół łyżeczki startego świeżego imbiru lub łyżka imbiru w zalewie
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki octu ryżowego (może być winny, jabłkowy)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- świeżo zmielony czarny lub biały pierz
- szczypta soli
Do miski (lub dwóch miseczek) włożyć poszarpane liście sałat i rukolę. Mango obrać i obieraczką do warzyw zestrugać miąższ na paseczki. Ułożyć na sałacie. Obrany kawałek imbiru zetrzeć na tarce. Rozciąć granat - z połowy owocu wyłuskać ziaernka, z drugiej połowy wycisnąć do rondelka sok. Do rondelka dodać sok z cytryny lub limonki, cukier, pieprz, małą szczyptę soli i ocet ryżowy. Zagotować i redukować przez parę minut. Przestudzonym sosem polać po sałatce.
Jeśli chcemy sałatkę zabrać do pracy lub na piknik - sos zabierzmy w osobnym pojemniczku i polejmy nim całość chwilę przed spożyciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!