środa, 14 listopada 2012

Sałatka z mango i granatem

Gdy tylko kończy się lato, przestajemy jeść sałaty. Zastępujemy je ciepłymi, pożywnymi zupami. Ale czasem aż się prosi, żeby zjeść coś lżejszego, a zarazem rozgrzewającego.
I taka jest sałatka z mango z ziarenkami granatu. Starty imbir dodaje jeszcze świeższego charakteru, a zarazem rozgrzewa.
Sos przygotowany na bazie soku z granatów jest lekko słodki, ale też lekko kwaśny.
Polecam na lunch.
Świeża i kolorowa sałatka.
Idealna na szare dni.

Składniki (2 porcje):
/przepis zgodny z KPP/
  • 3 - 4 garście mieszanych sałat (lodowej, strzępiastej, cykorii, radicchio, rukoli)
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 granat
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru lub łyżka imbiru w zalewie
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2  łyżki octu ryżowego (może być winny, jabłkowy)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • świeżo zmielony czarny lub biały pierz
  • szczypta soli
Do miski (lub dwóch miseczek) włożyć poszarpane liście sałat i rukolę. Mango obrać i obieraczką do warzyw zestrugać miąższ na paseczki. Ułożyć na sałacie. Obrany kawałek imbiru zetrzeć na tarce. Rozciąć granat - z połowy owocu wyłuskać ziaernka, z drugiej połowy wycisnąć do rondelka sok. Do rondelka dodać sok z cytryny lub limonki, cukier, pieprz, małą szczyptę soli i ocet ryżowy. Zagotować i redukować przez parę minut. Przestudzonym sosem polać po sałatce.

Jeśli chcemy sałatkę zabrać do pracy lub na piknik - sos zabierzmy w osobnym pojemniczku i polejmy nim całość chwilę przed spożyciem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...