czwartek, 8 listopada 2012

Zupa ziemniaczana z bryndzą owczą

Jesień to dla mnie czas odpoczynku. Oczywiście dopiero, gdy zgromadzimy z Mamą wystarczającą ilość grzybów - rydzów, prawdziwków i podgrzybków, a owocowe i warzywne przetwory czekają w słoikach na jeszcze chłodniejsze dni. 
Teraz mogę nadrobić zaległości w czytaniu książek, gazet, ciekawych blogów i portali.
Nie chcę dużo czasu spędzać w kuchni, cenię sobie jedzenie proste, które "robi się samo".
Jedzenie, które robi się z tego, co jest w lodówce czy spiżarni.

Nieśpiesznie wyjmuję ziemniaki z worka. Jeszcze mogę je trzymać na balkonie. Aż do mrozów. Wszystko usłane złotymi igiełkami modrzewia, który sennie porusza gałęziami, wspominając ciepłe, letnie dni. 

Sąsiad wraca z lasu. Znów znalazł mnóstwo rydzów. Ponoć w tym roku mają być do grudnia.

Obieram ziemniaki, kroję pora, w lodówce odkrywam resztkę owczej bryndzy od Bacy Władka. Już mi się marzy ta pierwsza, majówkowa. Najlepsza. Ale na nią trzeba będzie sobie zasłużyć, cierpliwie znosząc zimę.

Składniki (4 porcje):
  • ok.  pół kilo ziemniaków
  • 1 spory por (biała część)
  • 1 spora pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka domowej przyprawy warzywnej, ew. ekologicznej wegety
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • do podania: bryndza owcza (może być twarożek kozi lub ser z niebieską pleśnią), grzanki lub ciemny chleb; szczypiorek
Na zimną patelnię wlać oliwę, wrzucić obrany i zmiażdzony czosnek (nie musimy go siekać), podsmażyć na średnim ogniu. Gdy czosnek zaczyna pachnieć, dodać pokrojony w krążki por. Trochę podsmażyć. Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w litrze lekko osolonej wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać susz warzywny oraz podsmażony por z czosnkiem. Zmiksować wszystko na gładki krem, dodać sos sojowy, paprykę, sól i pieprz do smaku.

Zupa powinna być lekko "niedosolona", ponieważ dodajemy do niej słony ser. Ale to już na talerzu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...