poniedziałek, 12 listopada 2012

Śnieżki

Pysznie maślane ciasteczka pudrowe.

Składniki (na 30 ciasteczek): 
  • 225 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g zmielonych migdałów bez skórki
  • cukier puder do obtoczenia
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtko i ekstrakt waniliowy. Cały czas ucierając, dodać mąkę i zmielone migdały. Chwilę wyrobić rękami i uformować z ciasta kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20-25 minut. Wyjąć z lodówki i podzielić na 30 kawałków. Z każdego uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Ciastka są gotowe, gdy się lekką zrumienią, ale warto jedno rozkruszyć i sprawdzić, czy w środku są upieczone (widać różnicę między ciastem upieczonym a surowym). Ciasteczka ostudzić i pojedynczo wkładać do słoika z cukrem pudrem, energicznie poruszając słoikiem, by każde ciastko dokładnie się nim pokryło. Można też ciastka ułożyć na kratce i obficie oprószyć pudrem. 
Przechowywać w słoiku lub metalowej puszce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...