Pysznie maślane ciasteczka pudrowe.
Składniki (na 30 ciasteczek):
- 225 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 350 g mąki pszennej
- 120 g zmielonych migdałów bez skórki
- cukier puder do obtoczenia
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtko i ekstrakt waniliowy. Cały czas ucierając, dodać mąkę i zmielone migdały. Chwilę wyrobić rękami i uformować z ciasta kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20-25 minut. Wyjąć z lodówki i podzielić na 30 kawałków. Z każdego uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Ciastka są gotowe, gdy się lekką zrumienią, ale warto jedno rozkruszyć i sprawdzić, czy w środku są upieczone (widać różnicę między ciastem upieczonym a surowym). Ciasteczka ostudzić i pojedynczo wkładać do słoika z cukrem pudrem, energicznie poruszając słoikiem, by każde ciastko dokładnie się nim pokryło. Można też ciastka ułożyć na kratce i obficie oprószyć pudrem.
Przechowywać w słoiku lub metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!