Lato w pełni.
Po ostatnich deszczach prawdziwki rosną jak szalone.
I szkoda tylko, że w naszych lasach tak mało rośnie jagód.
A te, które uda nam się uzbierać, najczęściej pałaszujemy od razu, na surowo :-)
Te na konfitury i do wypieków musimy kupować u zaprzyjaźnionej pani zza Krynicy.
Przywozi nam po 20 - 30 litrowych słoików wypełnionych pachnącymi lasem owocami.
Część zjadamy z jogurtem abo bitą śmietaną, a reszta ląduje w garnkach, zasypana cukrem.
Smacznego i słonecznego lata Wam życzę!
Smaczne, mocno jagodowe, choć z odrobiną cytryny i cynamonu!
Idealne na piknik czy wyprawę do lasu :-)
Muffiny jagodowe z cytrynową nutą
- 150 g jagód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 ml jogurtu, kefiru lub maślanki
- skórka otarta z cytryny
- 100 ml konfitury jagodowej*
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, przygotować formę na muffiny i 12 papilotek.
- Masło rozpuścić w misce umieszczonej na garnkiem z wodą i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jajkami i jogurtem. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
- Ciasto nakładać do przygotowanych papilotek i na wierzch nakładać po łyżeczce konfitury jagodowej.
- Piec do suchego patyczka.
* Jeśli nie mamy konfitury jagodowej można do ciasta dodać ok. 100 g więcej owoców lub przesmażyć 100 - 150 g jagód z 1/4 szklanki cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!