piątek, 19 lipca 2013

Muffiny jagodowe z cytrynową nutą

Lato w pełni.
Po ostatnich deszczach prawdziwki rosną jak szalone.
I szkoda tylko, że w naszych lasach tak mało rośnie jagód.
A te, które uda nam się uzbierać, najczęściej pałaszujemy od razu, na surowo :-)
Te na konfitury i do wypieków musimy kupować u zaprzyjaźnionej pani zza Krynicy.
Przywozi nam po 20 - 30 litrowych słoików wypełnionych pachnącymi lasem owocami.
Część zjadamy z jogurtem abo bitą śmietaną, a reszta ląduje w garnkach, zasypana cukrem.
Smacznego i słonecznego lata Wam życzę!


Smaczne, mocno jagodowe, choć z odrobiną cytryny i cynamonu!
Idealne na piknik czy wyprawę do lasu :-)

Muffiny jagodowe z cytrynową nutą
  • 150 g jagód
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml jogurtu, kefiru lub maślanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 100 ml konfitury jagodowej*
Sposób przygotowania:
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, przygotować formę na muffiny i 12 papilotek.
  • Masło rozpuścić w misce umieszczonej na garnkiem z wodą i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jajkami i jogurtem. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto nakładać do przygotowanych papilotek i na wierzch nakładać po łyżeczce konfitury jagodowej.
  • Piec do suchego patyczka.
* Jeśli nie mamy konfitury jagodowej można do ciasta dodać ok. 100 g więcej owoców lub przesmażyć 100 - 150 g jagód z 1/4 szklanki cukru. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...