Lubię takie wypieki.
Zwłaszcza w upalnie dni jak teraz.
Szybkie, na nagłą ochotę na coś słodkiego.
Babeczki są przygotowane na bazie lekkiej babki na wiejskich jajach.
Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, wypełnić papilotki i za chwilę szybki podwieczorek gotowy!
Albo do zabrania na spacer do parku, na piknik...
Babeczki świetnie smakują z konfiturą z zielonych fig!
Składniki (12 babeczek):
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju roślinnego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z jednej cytryny
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki wycisnąć sok.
Jajka ubić mikserem z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Dodać skórkę i sok z cytryny.
Wszystko razem zmiksować, dodać przesianą mąkę i olej. Dokładnie zmiksować ciasto.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej ostrożnie nałożyć ciasto (wypełniłam ciastem prawie całą papilotkę).
Piec ok. 20 minut do suchego patyczka.
Studzić na kratce.
Zamiast babeczek można upiec ciasto w podłużnej foremce. Wówczas należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.
ale pulchne, te babeczki, jak chmurki cytrynowe!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają. bardzo lubie cytrynowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń