wtorek, 29 października 2013

Babka bananowo-kakaowa

Pachnąca, intensywna smaku.
Wilgotna, mięsista.
Pyszna.
Moja ulubiona - babka bananowo - kakaowa.

Z ciasta można zrobić, zamiast jednej, kilkanaście babeczek - mufinek.
Można dodatkowo polać gorzką czekoladą.
Albo podawać np. z konfiturą morelową czy renklodową.

Taka babka to świetny sposób na wykorzystanie zalegających (jakoś tak brzydko brzmi) bananów (mogą być nawet z pociemniałą skórką). Do ciasta dodałam wiejskiej śmietany, ale babka powinna wyjść również z dodatkiem jogurtu.


Składniki:
  • 200 g masła (wyjęte z lodówki pół godziny przed przygotowaniem)
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszenne
  • 450 g dojrzałych bananów
  • 350 ml wiejskiej śmietany lub gęstego jogurtu
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 duże jajka
  • cukier puder do oprószenia

Do ciasta można również dodać tabliczkę czekolady pokrojoną na kawałeczki.

Przygotowanie:
  • Formę na babkę (o pojemności 2,5 litra) natłuścić i delikatnie wysypać mąką. 
  • Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać sodę, cynamon i sól.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Mikserem ubić masło z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Ubijać przez 10 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając na wysokich obrotach (przez ok. 5 minut).
  • Obrać banany ze skórki i dodawać po jednym, ciągle miksując, wlać śmietanę i dodać suche składniki. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec 55 - 65 minut, do suchego patyczka. 
  • Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy, położyć na dużym talerzu czy paterze i oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
  • Podawać solo lub z konfiturą z moreli lub renklod.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...