piątek, 25 października 2013

Pieczony kalafior z cytryną i czosnkiem


Kto by pomyślał, że kalafior świetnie smakuje upieczony z oliwą, cytryną i czosnkiem?
Zazwyczaj to smaczne warzywo jemy na surowo, gotujemy na parze, przykrywamy beszamelem lub miksujemy na zupę - krem.
Polecam wypróbować jego pieczoną wersję, która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs lub jako osobne danie, najlepiej do jedzenia palcami.

Składniki, 2 - 4 porcje:
dorodny kalafior
3-4 ząbki czosnku w łupinach
oliwa z oliwek
sok i skórka z połówki cytryny
gruba sól, świeżo zmielony czarny pieprz
kruszona suszona papryczka chilli

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Kalafiora rozdziel na różyczki i ułóż pojedynczą warstwę na dużej blasze do pieczenia (np. takiej z wyposażenia piekarnika). Oprósz skórką otartą z cytryny i skrop sokiem. Polej oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem i chilli. Dodaj nieobrane ząbki czosnku.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 - 30 minut, aż się delikatnie zrumienią. Podawaj gorące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...