piątek, 25 października 2013

Makaron z rydzami i szpinakiem

Klasykiem stały się już rydze smażone na patelni, najlepiej na gęsim tłuszczu.
A jeśli dodamy do nich liście szpinaku, podbijemy to wszystko wiejską śmietaną i wymieszamy z makaronem...

Czy mam pisać dalej?
Do lasu po rydze! Na targ po szpinak! A potem do kuchni marsz!

Składniki, 2 porcje:

  • 200 g rydzów
  • 2 łyżki gęsiego smalcu (oliwy lub masła klarowanego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej cebuli (opcjonalnie)
  • szczypta otartej gałki muszkatołowej
  • szczypta tłuczonego suszonego chilli (lub kawałek posiekanej świeżej papryczki bez pestek)
  • 200 g liści szpinaku lub więcej (może być mrożony)
  • 250 g makaronu np. spaghetti lub tagliatelle
  • 200 ml wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:
  • Rydze oczyść w chłodnej wodzie, dobrze osusz papierowym ręcznikiem i odetnij nóżki.
  • W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę, włóż makaron i ugotuj go zgodnie ze instrukcją na opakowaniu.
  • Rozgrzej sporą patelnię, dodaj gęsi smalec lub inny tłuszcz, równomiernie rozłóż rydze i smaż przez ok. 4 minuty co jakiś czas odwracając kapelusze. Dodaj posiekany czosnek, cebulę (jeśli używasz), gałkę muszkatołową i płatki chilli. Gdy rydze będą już podsmażone, wrzuć opłukany i osuszony szpinak. Po paru minutach przywiędnie i stanie się ciemny. Płyn w większości odparuje. Przypraw solą i pieprzem, po czym dodaj śmietanę i małą chochelkę wody, w której gotuje się makaron. Wolno zagotuj sos i ponownie przypraw.
  • Odcedź makaron, a następnie wymieszaj z sosem rydzowo - szpinakowym. Dopraw i natychmiast podawaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...