A jeśli dodamy do nich liście szpinaku, podbijemy to wszystko wiejską śmietaną i wymieszamy z makaronem...
Czy mam pisać dalej?
Do lasu po rydze! Na targ po szpinak! A potem do kuchni marsz!
Składniki, 2 porcje:
- 200 g rydzów
- 2 łyżki gęsiego smalcu (oliwy lub masła klarowanego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej cebuli (opcjonalnie)
- szczypta otartej gałki muszkatołowej
- szczypta tłuczonego suszonego chilli (lub kawałek posiekanej świeżej papryczki bez pestek)
- 200 g liści szpinaku lub więcej (może być mrożony)
- 250 g makaronu np. spaghetti lub tagliatelle
- 200 ml wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Rydze oczyść w chłodnej wodzie, dobrze osusz papierowym ręcznikiem i odetnij nóżki.
- W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę, włóż makaron i ugotuj go zgodnie ze instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzej sporą patelnię, dodaj gęsi smalec lub inny tłuszcz, równomiernie rozłóż rydze i smaż przez ok. 4 minuty co jakiś czas odwracając kapelusze. Dodaj posiekany czosnek, cebulę (jeśli używasz), gałkę muszkatołową i płatki chilli. Gdy rydze będą już podsmażone, wrzuć opłukany i osuszony szpinak. Po paru minutach przywiędnie i stanie się ciemny. Płyn w większości odparuje. Przypraw solą i pieprzem, po czym dodaj śmietanę i małą chochelkę wody, w której gotuje się makaron. Wolno zagotuj sos i ponownie przypraw.
- Odcedź makaron, a następnie wymieszaj z sosem rydzowo - szpinakowym. Dopraw i natychmiast podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!