Ciasto jogurtowe jest delikatne, wilgotne i przede wszystkim proste w przygotowaniu.
Lubi wszystkie owoce z wyjątkiem truskawek, które są zbyt soczyste.
Świetne z jagodami, śliwkami czy czereśniami.
Morele nadają mu świeżości i kwaskowatości.
Na jesienne dni planuję wersję z jabłkami i kruszonką cynamonową.
Ważne, by tego ciasta nie wyrabiać ani ubijać. Trzeba je jedynie wymieszać. Można w tym celu użyć miksera na bardzo wolnych obrotach i przestać mieszać, gdy tylko masa będzie jednolita.
Składniki:
Ciasto:
1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego*
Umyty i wysuszony kubeczek po jogurcie używaj do odmierzania następujących składników:
3 kubeczki mąki pszennej
2 kubeczki cukru kryształu
1 kubeczek oleju roślinnego
oraz:
4 jaja wiejskie (żółtka i białka oddzielnie)
skórka otarta z jednej pomarańczy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
morele, 50 dag (może być więcej lub wedle uznania)
puder do oprószenia
Migdałowa kruszonka:
pół kostki masła (10 dag)
3/4 szklanki mąki (lub trochę więcej, żeby kruszonka była twardsza)
2/3 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru kryształu
Blacha okrągła o średnicy 32 cm lub prostokątna o wymiarach np. 30 x 40 cm.
Może być też inna blacha - w mniejszej ciasto będzie wyższe i trzeba dłużej piec, w mniejszej niższe i pieczemy krócej.
Przygotowanie:
Najpierw przygotować migdałową kruszonkę:
masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami i z cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić.
Morele pokroić na połówki i usunąć pestki.**
Przygotować ciasto jogurtowe:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodając powoli cukier pianę nadal ubijać, aż zrobi się gładka i lśniąca. Dodać żółtka, wymieszać. Połączyć ze skórką pomarańczową, olejem, jogurtem, a na koniec delikatnie dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy, ułożyć połówki moreli przecięciem do góry, jedna obok drugiej.
Wierzcz ciasta posypać kawałkami kruszonki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 - 50 min.
Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy ciasto jest upieczone.
Ostudzić i oprószyć pudrem.
* Jogurt naturalny powinien być pełnotłusty. Jeśli nie mamy pod ręką małych jogurtów, wystarczy odważyć w szklaneczce 150 g jogurtu i po umyciu szklaneczki napełniać ją pozostałymi składnikami do tej samej pojemności.
** Mama zawsze mnie uczyła, że morele i węgierki bierze się do ręki i ściska kciukiem i ugiętym palcem wskazującym. Owoce rozchodzą się idealnie wzdłuż. Moim zdaniem prostszy i szybszy sposób.
* Jogurt naturalny powinien być pełnotłusty. Jeśli nie mamy pod ręką małych jogurtów, wystarczy odważyć w szklaneczce 150 g jogurtu i po umyciu szklaneczki napełniać ją pozostałymi składnikami do tej samej pojemności.
** Mama zawsze mnie uczyła, że morele i węgierki bierze się do ręki i ściska kciukiem i ugiętym palcem wskazującym. Owoce rozchodzą się idealnie wzdłuż. Moim zdaniem prostszy i szybszy sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!