sobota, 23 lipca 2011

Grzanki z kurkami i jajecznicą

z wiejskich jaj od Pani Janeczki

Leje.
Leje bezustannie.
Co to za wakacje...
Choć jest też i dobra tego strona!
Byliśmy wczoraj z Ł w lesie. Prawdziwków i kozaków co prawda jak na lekarstwo, ale znaleźliśmy kurki.
Dlatego dziś bardziej kurkowo :)
Jajecznica z prawdziwych jaj od prawdziwej kury. Inaczej smakuje, inaczej wygląda inaczej pachnie...
Dobrze, że są takie osoby jak nasza Pani Janeczka, która dba o swoje skrzydlate potomstwo.
Do tego kurki zbierane samemu, smażone z posiekaną cebulką na maśle z odrobiną oleju, dzięki któremu masło się nie przypali, a kurki ładnie się zarumienią. Grzyby solę pod sam koniec smażenia, nie stwardnieją i nie ściemnieją.
Jajecznicę smażę oddzielnie, na małej patelni, na maśle. Jajka nie powinny być zbyt ścięte. Wolę, gdy jajecznica jest w większych kawałkach, z ładnym, miękkim żółtkiem. Dlatego smażę ją bardzo szybko. Wbijam jajka na patelnię i na średnim ogniu smażę przez kilkanaście sekund, robiąc drewnianą łyżką tylko kilka ósemek. Gdy białko się zetnie od razu zdejmuję jajecznicę z patelni.
Jeszcze koperek, choć może być i pietruszka i szczypiorek lub dymka. I grzanki.
Pyszne, letnie śniadanie.
Takie, jakie pamiętam z moich dziecięcych wakacji spędzanych w Borach Tucholskich.
I nawet deszcz nie jest już taki okropny jak się zje takie grzanki :)



Składniki (dla 2 osób):

4 jajka od kury z podwórka
4 łyżki masła (po dwie do jajek i kurek)
1 łyżka oliwy z wytłoczyn lub oleju roślinnego
2 garści małych kurek
mała, biała cebula, posiekana (można pominąć)
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
4 grzanki z bułki, bagietki, chleba posmarowane masłem
koperek, posiekana natka pietruszki lub szczypiorek

W tosterze opiec grzanki, posmarować masłem i ułożyć na talerzach.
Rozgrzać dwie nieduże patelnie.
Na jedną wlać olej i dodać 2 łyżki masła, rozpuścić. Wrzucić umyte, osuszone i pokrojone (jeśli duże) kurki. Smażyć przez kilka minut, ładnie rumieniąc. Pod koniec smażenia dodać cebulę i zeszklić. Doprawić solą i pierzem.
Na drugiej rozpuścić 2 łyżki masła, wbić jajka i doprawić solą. Smażyć szybko, robiąc kilka ósemek. Gdy białka się zetną, zdjąć z patelni i ułożyć na przygotowanych grzankach. Obok jajecznicy ułożyć kurki.
Posypać pieprzem i koperkiem.


1 komentarz:

  1. Pierwszy raz widziałem jajecznice na tostach u Jamiego Oliviera, drugi raz u Ciebie Kasiu.
    Pozdro z GDN
    Ł.K.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...