Czy u Was też czuć wiosnę?
W parku ptaki zaczynają śpiewać.
Nagle przestało sypać śniegiem niczym z rozdartej pierzyny, a na termometrze słupek rtęci wskazuje kilka kresek powyżej zera.
Sikorek nie widać...
Świerki i buki na Wysocie straciły białe czapy.
Wiosna?
W połowie lutego?
W Wysowej?
NIE WIERZĘ! :)
W domu jednak powoli wprowadzam pierwsze wiosenne akcenty.
Bożonarodzeniowe dekoracje już dawno zniknęły w pudłach. Jeszcze tylko na balkonie, spod warstwy topniejącego śniegu, wyłażą zielone igiełki świątecznego drzewka.
Na stole bukiet tulipanów, w oknie bladoróżowy hiacynt.
A może by tak wziąć się za przed wiosenne małe porządki?
Jeszcze tylko naprędce upiekę najłatwiejszą pod słońcem babkę z nutą wanilii :)
Puszysta, wilgotna, szybka i prosta do zrobienia.
Może być podstawą do innych wypieków - wystarczy dodać czekoladę, kakao, cynamon czy owoce.
Można ją piec w keksówce, formie z kominem lub jako babeczki.
Na jej bazie upiekłam kiedyś np. Babeczki delikatnie pomarańczowe z kawałkami czekolady
Składniki:
- 4 wiejskie jaja
- szklanka cukru kryształu
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Foremkę (o wymiarach: ) natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 165 stopni C.
Jajka ubić z cukrem, najlepiej przy użyciu miksera. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ekstrakt (jeśli używamy) i olej. Wszystko zmiksować na gładką masę i przelać do foremki.
Piec ok 45 minut do suchego patyczka.
Kroić dopiero po wystygnięciu!*
*babkę pokroiłam jeszcze ciepłą, stąd "dziury" na zdjęciu poniżej :)
no ten przepis ze względu na obecność najbardziej uroczego testera na świecie wydaje się wiarygodny ;)
OdpowiedzUsuńA jak się nie posiada szklanki...??? :/
OdpowiedzUsuńTo można odmierzać pojemność specjalną miarką. Szklanka ma pojemność 250 ml
UsuńJeśli nie ma się szklanki o pojemmność 250 ml, ale posiada się wagę, powinno odważyć się:
OdpowiedzUsuńMąka - 260 g
Cukier - 200 g
Olej - 120 g
Własnie się piecze, ciekawa jak dzieciakom zasmakuje.
OdpowiedzUsuń