sobota, 27 lipca 2013

Placek drożdżowy - idealny na letnie dni


Jeszcze kilka lat temu, zanim na dobre rozpoczęłam swoją przygodę z gotowaniem i pieczeniem, bałam się piec drożdżowe. Ale ubóstwiałam je jeść :-)
Najlepiej smakowało ze szklanką ciepłego mleka lub gorzkiej herbaty. Zwykłe, z owocami, z lukrem czy kruszonką.
Idealne drożdżowe piekła Babcia Marika, a i mojej Mamie wychodziło przyzwoite (nie obraź się Mamo ;)

W rodzinie pilnie strzeże się przepisu na babkę Prababci Janeczki. I to jest bodaj najlepsze. Ale u nas piecze się je tylko na Wielkanoc. Nie wyrabia się go, jedynie miesza ogromną drewnianą łyżką.
W te wakacje drożdżowe piekę co kilka dni, a nawet codziennie. I cieszy mnie uśmiech Starszej Kuracjuszki, która przychodzi od tygodnia i tylko pyta: "A dziś z jakimi owocami?".

Bo to drożdżowe jest wręcz banalne. Aż wstyd!
I świetne z każdymi letnimi, pachnącymi słońcem owocami - jagodami, malinami, morelami, brzoskwiniami i wiśniami.
Robię je z kruszonką i obficie posypuję cukrem pudrem!

W domu ciasto piekę wieczorami, gdy jest chłodniej. Nie denerwuje mnie wtedy ciepło z uchylonego piekarnika, gdy ciasto wyrasta :)


Składniki:

Ciasto:
  • szklanka* cukru
  • kostka masła
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • pół kostki drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ewentualnie ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Owoce:
  • 400 - 500 g jagód, malin, truskawek, wydrylowanych wiśni, brzoskwiń, moreli
Kruszonka:
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 150 g mąki pszennej (lub pół na pół pszennej i razowej)
Cukier puder do posypania upieczonego ciasta

* szklanka o poj. 250 ml

Sposób przygotowania:
  • Formę o wymiarach 25 x 35 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, który również należy natłuścić.
  • Do rondla włożyć pokrojone na kawałki masło, wsypać cukier i dodać mleko. Wszystko podgrzewać, mieszając, na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ciepłą, ale nie bardzo gorącą masę zmiksować z całymi jajkami, dodać ekstrakt - jeśli używamy i wkruszyć drożdże. Wszystko zmiksować, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na ok. 2 godziny, aż masa się spieni.
  • Przygotować kruszonkę: w rondelku rozpuścić masło, zestawić z ognia, dodać cukier, mąkę i wymieszać, żeby powstały grudki; odstawić do ostygnięcia.
  • Do spienionej masy przesiać mąkę i wyrabiać mikserem przez kwadrans. Ciasto ma być jednolite i gładkie, ale będzie rzadkie - proszę nie dodawać więcej mąki!
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C (bez termoobiegu), ciasto wylać do przygotowanej formy, rozprowadzić. Na wygładzone ciasto wyłożyć przygotowane owoce i posypać kruszonką.
  • Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i początkowo piec przy uchylonych drzwiczkach przez 15 - 20 minut, zamknąć piekarniki i piec jeszcze przez 25 - 30 minut, aż brzegi ciasta się zrumienią, a patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.





5 komentarzy:

  1. właśnie takie ciasta można jeśc zawsze i o każdej porze dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbia drożdżowe. ze szklanką zimnego mleka - idealne! marzenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Obie wersie wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas drożdżowe to obowiązkowy element każdego lata, zwłaszcza wtedy gdy nadciągają największe upały ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...