wtorek, 29 października 2013

Szarlotka z bezą i nutą wanilii

Sezon na jabłka w pełni!
Ostatnie dni spędziłam w prawdziwym jabłkowym raju - w starym rodzinnym sadzie, w którym spotkać można jeszcze Szarą i Złotą Renetę, Malinówkę Oberlandzką i Landsberską.
Robiłam racuchy z jabłkami, kompot z cynamonem, prażyłam jabłka na zimę. Odkryłam, że mój syn, który ku mojej rozpaczy nie lubi surowych owoców, ubóstwia suszone plastry jabłek. Najlepiej z cynamonem.
Grabiłam liście, siedziałam na ławce pod modrzewiem, z kubkiem gorącego kompotu.
Zajadając się Landsberskimi i kruchymi Malinówkami, notowałam pomysły na dania i desery.


A dziś szarlotka z uprażonej Szarej Renety z bezą i dodatkiem wanilii - zapraszam!

Składniki:
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 75 g zimnego masła
  • 40 g cukru z prawdziwą wanilią (np. domowego)
Jabłka:
  • 1 kg jabłek, najlepiej Szarej Renety
  • 50 g cukru z prawdziwą wanilią (np. domowego)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (np. domowego)
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do misy robota kuchennego, dodać proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka, zmiksować, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę. Zagnieść ciasto, łącząc składniki w jednolitą kulę. Owinięte ciasto włożyć do lodówki.

Jabłka: Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do szerokiego rondla, dodać cukier i mieszając, smażyć na większym ogniu przez 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
Formę na tartę wykleić ciastem - dno i boki (ciasto można wcześniej rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ale ja od razu wyklejam formę, ugniatając ciasto palcami). Spód podziurkować widelcem, wyłożyć uprażone jabłka i wstawić do piekarnika na 25 minut. 

Beza: W połowie pieczenia spodu, białka wlać do czystej i wytartej do sucha misy miksera i ubić na sztywną pianę (pianę można też ubić ręcznie trzepaczką, choć jest to bardziej pracochłonne ;)
Do piany dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Ostrożnie wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ze wszystkich polskich rzeczy najbardziej tesknie za chlebem i jablkami... Szarlotka wyglada wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie... Faktycznie - jabłkowy raj :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...