środa, 12 stycznia 2011

Szara zupa z bakłażana, cukinii i białej rzepy

Choć nie najpiękniejsza, to jednak bardzo smaczna. Bakłażan, cukinia i biała rzepa podsmażone na oliwie i duszone powoli w białym winie uwolniły smaki. Maślany bakłażan i chrupka rzepa. Odrobina chilli dodaje pikanterii. Kolejna zupa na długie, mgliste zimowe wieczory.


Składniki (dla dwóch osób):

·         dwie łyżki oliwy z oliwek
·         spory bakłażan
·         mała cukinia
·         duża biała rzepa
·         ząbek czosnku
·         litr domowego bulionu (użyłam z kury i wołu)
·         sól morska (pół łyżeczki)
·         dwie łyżki sosu sojowego­
·         sproszkowane chilli na czubku noża
·         sól morska
·         świeżo zmielony pieprz
·         2 łyżki serka mascarpone lub śmietanki
·         chleb na grzanki (mogą być też bułeczki)
·         ser z niebieską pleśnią

Białe wino! zapomniałabym przecież o najważniejszym... ;)
Butelka... no, do zupy kieliszek... reszta do wypicia podczas jedzenia :)

Sposób przygotowania
·    W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić obrany i pokrojony w kostkę bakłażan, pokrojone na krążki cukinię i obraną rzepę. Dodać posiekany ząbek czosnku, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i chilli i chwilę podsmażyćDo warzyw wlać wino, przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Następnie wlać bulion i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec ostrożnie dodać mascarpone lub śmietankę i zagotować.
·    Zupę można podawać na kilka sposobów. Jako krem lub z kawałkami warzyw. Ja się nie mogłam zdecydować dlatego zupę częściowo zmiksowałam. Stała się prawie zupą kremem. Prawie, bo jadząc, wyraźnie wyczuwało się delikatne cząstki bakłażana i chrupkie kawałki rzepy.
·    Przygotować grzanki. Chleb lub bułeczki pokroić na kromki, skropić odrobiną oliwy i położyć na nich kawałek pleśniowego sera. Podpiec w rozgrzanym piekarniku lub na patelni grillowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...