Składniki (dla dwóch osób):
· dwie łyżki oliwy z oliwek
· spory bakłażan
· mała cukinia
· duża biała rzepa
· ząbek czosnku
· litr domowego bulionu (użyłam z kury i wołu)
· sól morska (pół łyżeczki)
· dwie łyżki sosu sojowego
· sproszkowane chilli na czubku noża
· sól morska
· świeżo zmielony pieprz
· 2 łyżki serka mascarpone lub śmietanki
· chleb na grzanki (mogą być też bułeczki)
· ser z niebieską pleśnią
Białe wino! zapomniałabym przecież o najważniejszym... ;)
Butelka... no, do zupy kieliszek... reszta do wypicia podczas jedzenia :)
Sposób przygotowania
· W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić obrany i pokrojony w kostkę bakłażan, pokrojone na krążki cukinię i obraną rzepę. Dodać posiekany ząbek czosnku, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i chilli i chwilę podsmażyćDo warzyw wlać wino, przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Następnie wlać bulion i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec ostrożnie dodać mascarpone lub śmietankę i zagotować.
· Zupę można podawać na kilka sposobów. Jako krem lub z kawałkami warzyw. Ja się nie mogłam zdecydować dlatego zupę częściowo zmiksowałam. Stała się prawie zupą kremem. Prawie, bo jadząc, wyraźnie wyczuwało się delikatne cząstki bakłażana i chrupkie kawałki rzepy.
· Przygotować grzanki. Chleb lub bułeczki pokroić na kromki, skropić odrobiną oliwy i położyć na nich kawałek pleśniowego sera. Podpiec w rozgrzanym piekarniku lub na patelni grillowej.
· sól morska (pół łyżeczki)
· dwie łyżki sosu sojowego
· sproszkowane chilli na czubku noża
· sól morska
· świeżo zmielony pieprz
· 2 łyżki serka mascarpone lub śmietanki
· chleb na grzanki (mogą być też bułeczki)
· ser z niebieską pleśnią
Białe wino! zapomniałabym przecież o najważniejszym... ;)
Butelka... no, do zupy kieliszek... reszta do wypicia podczas jedzenia :)
Sposób przygotowania
· W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić obrany i pokrojony w kostkę bakłażan, pokrojone na krążki cukinię i obraną rzepę. Dodać posiekany ząbek czosnku, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i chilli i chwilę podsmażyćDo warzyw wlać wino, przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Następnie wlać bulion i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec ostrożnie dodać mascarpone lub śmietankę i zagotować.
· Zupę można podawać na kilka sposobów. Jako krem lub z kawałkami warzyw. Ja się nie mogłam zdecydować dlatego zupę częściowo zmiksowałam. Stała się prawie zupą kremem. Prawie, bo jadząc, wyraźnie wyczuwało się delikatne cząstki bakłażana i chrupkie kawałki rzepy.
· Przygotować grzanki. Chleb lub bułeczki pokroić na kromki, skropić odrobiną oliwy i położyć na nich kawałek pleśniowego sera. Podpiec w rozgrzanym piekarniku lub na patelni grillowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!