poniedziałek, 17 grudnia 2012

Babeczki z białą czekoladą


Będzie słodko.
Będzie mlecznie, śmietankowo, waniliowo.
Oh, w Adwencie tak być nie powinno!
Ale co zrobić, jak w kuchennej szafce, za makaronami, odkryłam zagubioną białą czekoladę!
Przecież nie może się zmarnować :)

Babeczki wyszły, moim zdaniem, pyszne.
Nie napiszę, ile zjadłam, bo wstyd się przyznać...



Składniki (16 mufinek lub 8 dużych babeczek):
10 dag miękkiego masła
1 1/3 cukru
3 jaja
3/4 szklanki słodkiej śmietanki (np. 30%)
1/2 szklanki mleka
tabliczka białej czekolady (10 dag)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 1/3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę połamać na mniejsze kawałeczki i roztopić w kąpieli wodnej. Przygotować papilotki do mufinek. Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Masło utrzeć mikserem z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodawać pojedynczo jajka. Dodać śmietankę i mleko, następnie wanilię, czekoladę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. 
Papilotki napełnić do 3/4 wysokości (można prawie do pełna).
Piec ok. kwadransa do suchego patyczka.

Ci, którym słodyczy jest ciągle mało, mało, mało... mogą zrobić polewę z białej czekolady.
Ja jednak uważam, że babeczki są i tak bardzo słodkie, więc nawet cukier puder to już nadmiar :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...