Jedne z moich ulubionych śniadaniowych bułeczek.
Piekę je wieczorem poprzedniego dnia.
Ciasto zarabiam mikserem i po dwóch godzinach mam już bułeczki na śniadanie.
W ubiegłym roku byłam od nich uzależniona :)
Rogale najsmaczniejsze są świeże. Potem można je odświeżyć w tosterze.
Składniki (6 rogali):
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody
łyżeczka cukru pudru
odrobina wody
Do misy miksera pokruszyć drożdże, dodać cukier i sól. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać wodę, oliwę i mąkę. Wyrabiać przez chwilę, aż zacznie odchodzić od ścianek misy. Ciasto powinno być jednak dosyć luźne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i odrobinę wyrobić. Delikatnie rozwałkować lub dłońmi rozciągnąć na okrąg (grubości 1-2 cm).
Ostrym nożem rozciąć w 3 miejscach tak, by powstało 6 trójkątów.
Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku.
Blachę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogale, zachowując między nimi odpowiednią ilość miejsca - rogale jeszcze urosną.
Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
W miseczce wymieszać łyżeczkę cukru pudru z dwiema łyżkami wody i posmarować pędzelkiem rogale.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Rogale piec 20-30 minut.
/Żeby rogale były bardziej miękkie, na dno nagrzanego piekarnika wsypujemy kilka kostek lodu/
Przepis Liski z pracowniawypiekow.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!