piątek, 24 maja 2013

Ekstrakt z wanilii


Do ciast, kremów, budyniu.
Czasem wystarczy dodać niewielką łyżeczkę, a deser czy potrawa zyskuje na smaku i aromacie.

Produkcja ekstraktu waniliowego polega na ekstrakcji ziaren w alkoholu. Cały proces jest długotrwały, a na koniec uzyskujemy przejrzysty, ciemny płyn o aromacie wanilii. 
Dużo piekę, więc ekstrakt przygotowuję co kilka miesięcy, zanim wyczerpię zapasy.

Domowy ekstrakt z wanilii można stosować nie tylko do dań na słodko, ale również wyrafinowanych dań z białego mięsa.

Ekstrakt z wanilii to także wspaniały pomysł na prezent.

Składniki:
  • 10 lasek wanilii (lub więcej)
  • 0,5 l wódki (lub brandy - najczęściej robię z wódką)
  • szklana butelka ze szczelnym zamknięciem
Sposób przygotowania:
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nie wyskrobując ziarenek, umieścić je w butelce. Wlać wódkę do całkowitego przykrycia strąków, szczelnie zamknąć butelkę i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (nie w lodówce). Co pewien czas wstrząsać. 

Ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy już po 1 - 2 tygodniach. Warto jednak poczekać 2 - 3 miesiące, aż osiągnie pełny aromat. Ekstrakt można przechowywać przez lata, uzupełniając wódką i świeżymi strąkami wanilii.

Dojrzały ekstrakt ma odcień mocnej herbaty.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...