Do ciast, kremów, budyniu.
Czasem wystarczy dodać niewielką łyżeczkę, a deser czy potrawa zyskuje na smaku i aromacie.
Produkcja ekstraktu waniliowego polega na ekstrakcji ziaren w alkoholu. Cały proces jest długotrwały, a na koniec uzyskujemy przejrzysty, ciemny płyn o aromacie wanilii.
Dużo piekę, więc ekstrakt przygotowuję co kilka miesięcy, zanim wyczerpię zapasy.
Domowy ekstrakt z wanilii można stosować nie tylko do dań na słodko, ale również wyrafinowanych dań z białego mięsa.
Ekstrakt z wanilii to także wspaniały pomysł na prezent.
Składniki:
- 10 lasek wanilii (lub więcej)
- 0,5 l wódki (lub brandy - najczęściej robię z wódką)
- szklana butelka ze szczelnym zamknięciem
Sposób przygotowania:
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nie wyskrobując ziarenek, umieścić je w butelce. Wlać wódkę do całkowitego przykrycia strąków, szczelnie zamknąć butelkę i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (nie w lodówce). Co pewien czas wstrząsać.
Ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy już po 1 - 2 tygodniach. Warto jednak poczekać 2 - 3 miesiące, aż osiągnie pełny aromat. Ekstrakt można przechowywać przez lata, uzupełniając wódką i świeżymi strąkami wanilii.
Dojrzały ekstrakt ma odcień mocnej herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!