piątek, 24 maja 2013

Krem z białych szparagów

Sezon na szparagi w pełni.
Marzę o krakowskim Kleparzu czy Hali Targowej...
Myślami przenoszę się na tętniące życiem place.
Wspominam uginające się pod ciężarem wiosennych warzyw kolorowe stragany.
Gdy tylko mogę, pędzę na Kleparz. Niestety zdarza mi się to teraz tylko dwa razy w roku...
Chłonę wówczas zapachy, cieszę się rozmowami krakowskich przekupek.
I wtedy żałuję, tęsknię.
Bo w Wysowej nie ma takiego placu, nie ma szparagów...

Ale moja mama jest właśnie w drodze z Krakowa.
Może wiezie ze sobą kilka pęczków?...

Szparagi nie potrzebują wiele. Już same w sobie są idealne. Ugotowane na parze, skropione dobrą oliwą, z podsmażoną bułką tartą. Świetne jako dodatek do sałatek, z delikatnym sosem, w omlecie.
Albo w prostej zupie, jak ta dzisiejsza.
Białe szparagi, cebula i czosnek. Do tego wiejska śmietana. Nie trzeba nic więcej.
Zupę przygotowuje się niezwykle szybko. Jedynym wyzwaniem jest obieranie szparagów, dlatego możemy wybrać grubsze.
Zupę należy dobrze zmiksować, a na koniec warto przetrzeć ją przez sito, choć ja tego nie zrobiłam.
Delikatna, wiosenna. 
Wspaniała z ulubionymi dodatkami.


Składniki (4 porcje):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • posiekana szalotka lub mała zwykła cebula
  • nieduży ząbek czosnku, posiekany
  • 2 pęczki białych szparagów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej, śmietany 18%, ewentualnie kremówki
Dodatki:
  • posiekany szczypiorek, tymianek, podsmażony na maśle, czarny pełnoziarnisty ryż, grzanki, groszek ptysiowy, wędzony łosoś
Sposób przygotowania:
  • W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, oprószyć solą i dusić na małym ogniu, (nie rumienić!) przez 8 - 9 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać szparagi, dusić przez 2 - 3 minuty i zalać wszystko bulionem.
  • Gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut, aż szparagi będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (możemy doprawić białym pieprzem, żeby nie zmienić koloru zupy). 
  • Podawać z ulubionymi dodatkami




1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...