wtorek, 28 maja 2013

Sałatka z ogórkiem, awokado, kalarepą i kurczakiem

z sosem z sera z niebieską pleśnią, koperkiem i cząbrem



Wiosna.
Świeże, chrupkie sałaty. Ogórki. Kalarepa. 
Zaczął się sezon na warzywa.
Na balkonie rosną mi trzy sałaty masłowe.
Podlewam je codziennie i obserwuję jak rosną.
Cieszę się nimi i aż szkoda mi je ściąć i zjeść.
Chyba ich nie zjem.
A może jednak...

Dziś jednak wyjęłam z lodówki sałatę rzymską. Dodałam do niej trochę awokado, ogórka, kalarepy, dymki i grillowanego kurczaka. Zrobiłam sos z sera pleśniowego, grzanki. Posiekałam dużo kopru i jeszcze cząbru.
Następnym razem zamiast sera, dodam gęsty jogurt grecki, albo winegret.
Pyszna zielona sałata na zielone, wiosenne dni.

Składniki (2 porcje):

  • pół główki sałaty rzymskiej (ewentualnie 1/4 główki sałaty lodowej)
  • dojrzałe awokado
  • mała kalarepa
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • świeży cząber - wedle uznania
  • pieczywo na grzanki
  • opcjonalnie: orzechy włoskie podprażone na suchej patelni, pestki dyni lub słonecznika, sok z cytryny do skropienia awokado
Sos:
  • 100 g sera pleśniowego, np. gorgonzoli
  • 2 łyżki wody
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka posiekanego koperku
Grillowany kurczak:
  • niewielka pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól

Sposób przygotowania:


  • Kurczak: opłukać filet, osuszyć i oczyścić z błonek i kostek. Oprószyć solą i wysmarować łyżką oliwy z oliwek. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu i grillować przez 5 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Grillowaną stronę posmarować mieszanką miodu, musztardy i pozostałej oliwy i grillować przez 1,5 minuty, przewrócić na drugą stronę, posmarować resztą mieszanki i grillować kolejne 1,5 minuty. Odłożyć kurczaka na deskę, odczekać kilka minut i dopiero pokroić. Grillować przygotowane do sałatki pieczywo.
  • Sałatę opłukać, porwać lub pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do dwóch talerzy, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać posiekany cząber i wymieszać. Ogórka pokroić na plastry, awokado i kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do sałaty. 
  • Do rondelka włożyć ser, wlać wodę. Mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu, aż ser się roztop, a sos stanie kremowy. Doprawić pieprzem i wymieszać z posiekanym koperkiem.
  • Do talerzy dodać pokrojonego kurczaka, posypać pozostałym koperkiem, doprawić pieprzem i polać sosem.
  • Podawać z grzankami i ewentualnie orzechami.



 

 




1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...