Wiosna.
Świeże, chrupkie sałaty. Ogórki. Kalarepa.
Zaczął się sezon na warzywa.
Na balkonie rosną mi trzy sałaty masłowe.
Podlewam je codziennie i obserwuję jak rosną.
Cieszę się nimi i aż szkoda mi je ściąć i zjeść.
Chyba ich nie zjem.
A może jednak...
Dziś jednak wyjęłam z lodówki sałatę rzymską. Dodałam do niej trochę awokado, ogórka, kalarepy, dymki i grillowanego kurczaka. Zrobiłam sos z sera pleśniowego, grzanki. Posiekałam dużo kopru i jeszcze cząbru.
Następnym razem zamiast sera, dodam gęsty jogurt grecki, albo winegret.
Pyszna zielona sałata na zielone, wiosenne dni.
Składniki (2 porcje):
Sposób przygotowania:
Składniki (2 porcje):
- pół główki sałaty rzymskiej (ewentualnie 1/4 główki sałaty lodowej)
- dojrzałe awokado
- mała kalarepa
- 1/3 ogórka szklarniowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- świeży cząber - wedle uznania
- pieczywo na grzanki
- opcjonalnie: orzechy włoskie podprażone na suchej patelni, pestki dyni lub słonecznika, sok z cytryny do skropienia awokado
Sos:
- 100 g sera pleśniowego, np. gorgonzoli
- 2 łyżki wody
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka posiekanego koperku
Grillowany kurczak:
- niewielka pojedyncza pierś kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól
Sposób przygotowania:
- Kurczak: opłukać filet, osuszyć i oczyścić z błonek i kostek. Oprószyć solą i wysmarować łyżką oliwy z oliwek. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu i grillować przez 5 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Grillowaną stronę posmarować mieszanką miodu, musztardy i pozostałej oliwy i grillować przez 1,5 minuty, przewrócić na drugą stronę, posmarować resztą mieszanki i grillować kolejne 1,5 minuty. Odłożyć kurczaka na deskę, odczekać kilka minut i dopiero pokroić. Grillować przygotowane do sałatki pieczywo.
- Sałatę opłukać, porwać lub pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do dwóch talerzy, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać posiekany cząber i wymieszać. Ogórka pokroić na plastry, awokado i kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do sałaty.
- Do rondelka włożyć ser, wlać wodę. Mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu, aż ser się roztop, a sos stanie kremowy. Doprawić pieprzem i wymieszać z posiekanym koperkiem.
- Do talerzy dodać pokrojonego kurczaka, posypać pozostałym koperkiem, doprawić pieprzem i polać sosem.
- Podawać z grzankami i ewentualnie orzechami.
mniam! ślinka cieknie normalnie
OdpowiedzUsuń