Idealne na letnie popołudnie.
Do zabrania w piknikowym koszu nad rzekę i do lasu.
Nie wymaga tyle pracy i czasu co ciasto drożdżowe. Doskonale radzi sobie z dużą ilością owoców - dlatego można je robić praktycznie ze wszystkimi owocami - śliwkami, wiśniami, morelami, truskawkami czy porzeczkami.
Można je jeść jeszcze ciepłe - prosto z piekarnika.
Można jeść z lodami waniliowymi.
Można polać odrobiną osłodzonej kwaśnej śmietany.
Albo po prostu leżeć na trawie, jeść je leniwie, popijając ciepłą herbatą i dalej czytać ulubioną książkę ;-)
Ciasto jest pyszne i delikatne zaraz po upieczeniu, ale można je jeść także do śniadania następnego dnia - nie traci na wilgoci, smaku czy jakości.
Do pieczenia przez całe lato ;-)
Składniki:
Ciasto:
700 - 800 g renklod (lub innych śliwek)
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
4 jaja - najlepiej wiejskie
łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
75 g masła
75 g cukru
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o śrdenicy 25 cm wysmarować tłuszczem (ciasto można piec również w kwadratowej czy prostokątnej blaszce o podobnym rozmiarze).
Kruszonka:
Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier, a po chwili mąkę. Wymieszać i ostudzić.
Ciasto:
Mikserem ucierać masło z pudrem na gładką i puszystą masę, przez 8-10 min. Nie przerywając ucierania, powoli dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na mniejszych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozkładać połówki śliwek - rozcięciem do góry.
Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 1h.
Po przestudzeniu oprószyć pudrem, zdjąć obręcz i pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!