czwartek, 25 sierpnia 2011

Pizza chrupiąca, bez zagniatania


Składniki na 1 dużą pizzę (45 x 32 cm) lub 2 mniejsze
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, o dużej zawartości protein)
  • 5 g (łyżeczka i troszkę) suszonych drożdży instant
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 g wody w temperaturze pokojowej
  • oliwa z oliwek do smarowania blach

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać wodę i wymieszać (ok. pół minuty) drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 2 godziny (ciasto ma co najmniej podwoić swoją objętość).
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę (zbierając szpatułką resztki ciasta z miski). Uformować kulę (ciasto jest dość luźne) i przykryć wilgotną ściereczką na pół godziny.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Blachę posmarować 2-3 łyżkami oliwy i wyłożyć na nią ciasto. Rozciągnąć je palcami po całej powierzchni nie formując rantu). Jeśli ciasto klei się do rąk można je natłuścić oliwą.
  • Na placku rozsmarować sos i ułożyć wybrane dodatki.
  • Piec przez 20 - 30 minut, aż boki będą dobrze zrumienione, ale nie spalone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...