środa, 10 sierpnia 2011

Grahamki 100%















Wspominałam wczoraj o razowych bułeczkach...

Są pyszne.
Delikatne i miękkie, a jednocześnie mięsiste i zwarte.
Posypane płatkami owsianymi.
Dobre na słono i na słodko.
Idealne na śniadanie.
Upiekłam je z mąki razowej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, dzięki kórym bułeczki nie są suche.
Moja modyfikacja przepisu z magazynu Bon Appetit :)

Składniki (16 bułeczek):
2 ziemniaki (waga po ugotowaniu - 150 g)
3 szklanki (420 g) mąki pszennej razowej (np. typ 1550, 1850)
2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mleka pełnotłustego
1/4 szklanki (40 g) masła
1 jajo
3 - 4 łyżki płatków owsianych (lub innych - żytnich, pszennych)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ubić tłuczkiem na gładkie puree, odmierzyć 150 g.
W rondelku podgrzać mleko razem z masłem (powinno być ciepłe, ale nie gorące!)
Do dużej miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Zrobić wgłębienie w mące, dodać puree ziemniaczane, mleko z masłem i żółtko (białko zostawić do smarowania bułeczek).
Zagnieść ciasto, łącząc składniki w jednolitą, ale dość klejącą się kulę.
Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się już kleiło.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na półtorej godziny do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę i podzielić ją na 2 części.
Każdą część podzielić na 8 równych kawałków i ulepić z nich kulki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi 2 - 3 cm przerwę.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę i kwadrans.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Białko roztrzepać widelcem, posmarować nim bułeczki i posypać je płatkami. Ustawić na środkowej kratce w nagrzanym piekarniu i piec przez 25 - 28 minut na złoty kolor.
Wyjąć z piekarnia, odczekać 5 minut i rozdzielić bułeczki.
Przełożyć je na metalową kratkę do wystudzenia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...