piątek, 26 sierpnia 2011

Pizza pomidorowa

Wakacje dobiegają końca, ale pracy wciąż mnóstwo.
Zwłaszcza, że Święto Rydza tuż tuż.

Dziś proponuję pizzę pomidorową z mozzarellą i bazylią.

Zrobiłam ją w dwóch wersjach - z pomidorami czerwonymi i z żółtymi.
Jedna bardziej ostra, druga - łagodna.
Obie niezwykle smaczne i chrupiące.
Pachnące pomidorami. Latem.

  

Składniki na dwie pizze o średnicy 30 - 35 cm każda:

Ciasto:
Sos pomidorowy:

    w sezonie pomidorowym:
  • 0,5 - 1 kg dojrzałych pomidorów (czerwonych i żółtych)
    poza sezonem pomidorowym:
  • puszka dobrej jakości pomidorów bez skórki lub
  • domowej roboty przecier pomidorowy
    oraz
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
Dodatki:
  • papryka czuszka lub inna ostra papryczka
  • pół kilo pomidorków koktajlowych w dwóch kolorach
  • 2 - 3 kulki mozzarelli lub mozzarelli i innego sera - fety, koziego, bundzu
  • bazylia
Przygotowanie:
  • Przygotować ciasto na pizzę wg przepisu.
  • Piekarnik nagrzać do 240 - 250 stopni C. Pomidory na sos sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem z dodatkiem oliwy i soli. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub porwać na mniejsze kawałki.
  • Dwie blachy z wyposażenia piekarnika (można użyć dodatkowo papieru do pieczenia) posmarować oliwą (tam, gdzie będzie pizza). Na każdą blachę wyłożyć po połowie ciasta i rozciągnąć je palcami na kształt cienkiego koła lub owalu (o średnicy ok. 35 cm). Na całych plackach rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć pomidorki przecięciem do góry.
  • Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut (można je w trakcie pieczenia zamienić miejscami). Na 3 - 5 minut przed końcem pieczenia wierzch pizzy posypać startym serem. Piec, aż boki pizzy będą dobrze zrumienione, a ciasto chrupiące.
* Pizzę można przed pieczeniem lekko oprószyć cukrem pudrem - pomidorki będą wtedy odrobinę słodsze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...