Zupy z młodych jarzyn to kwintesencja lata i wiejskich wakacji.
A gdy do takiej zupy dodam jeszcze kurki, przenoszę się w krainę dzieciństwa.
Gdy rankiem szło się do lasu na grzyby. Wracając, wstępowało do gospodyni w sąsiedztwie po warzywa i śmietanę. Taką prawdziwą.
Taką, którą moja mama smaruje sobie chleb, a babcia dodatkowo posypuje cukrem.
Zupę jarzynową gotuje się w dużym garnku. Dodaje koper prosto z grządki.
W domu unosi się zapach młodych liści selera.
A Wam jakie zupy kojarzą się z latem i dzieciństwem?
Miłego i słonecznego tygodnia Wam życzę!
Składniki (4 porcje, albo i więcej):
3 młode ziemniaki
duża garść fasolki szparagowej
2 duże garście kurek
włoszczyzna: 2 młode marchewki, mała pietruszka, młody por, kawałek selera
liście selera, marchewki i pietruszki
łyżka masła
łyżka oliwy extra vergine
łyżka sosu sojowego
2 łyżki wiejskiej śmietany lub 3 łyzki śmietany 22% do zup
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
do podania: feta, łyżka posiekanego koperku, grzanki
Zamiast fety można użyć kozi ser, bryndzę lub dobry, pokruszony tłusty twaróg.Do zupy można dodać również bazylię (pół pęczka).
Przygotowanie:
- Warzywa, włoszczyznę i grzyby opłukać. Ziemniaki delikatnie oskrobać i pokroić w kostkę. Odciąć końcówki fasolki i pokroić ją. Kurki grubo posiekać. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera oskrobać i pokroć w talarki/ kostkę. Pora posiekać (aż do jasnozielonej części).
- W garnku roztopić masło, wrzucić kurki i warzywa, doprawić łyżeczką soli i zmielonym pieprzem. Wlać oliwę i obsmażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu.
- Wszystko zalać 1 i 1/2 litra wody, dodać sos sojowy i liście z włoszczyzny i zagotować. Przykryć garnek i gotować na średnim ogniu przez kwadrans, aż warzywa będą miękkie.
- Śmietanę wymieszać z odrobiną wody i mieszając, dodać małą chochelkę płynu z zupy. Wlać do garnka z zupą i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z koperkiem (bazylią) i serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!