poniedziałek, 3 grudnia 2012

Foie gras



Śnieg sypie od wczoraj bez przerwy.
Grudzień zaczął się prawdziwie zimowo.
Jaki plan na jutro?
Jogging w śniegu?
Odpada.
Basen?
Może wieczorem.
Jutro...
A może by tak dłużej pospać?
Tak bez żadnych wyrzutów sumienia.
A potem zaparzyć dzbanek herbaty, pokroić chałkę i wrzucić do tostera.
Ze spiżarni wyjąć konfiturę morelową albo renklodową. A może malinową z szarą renetą?
Na tacy położyć dwie filiżanki, ciepłe grzanki z chałki i przygotowane poprzedniego wieczoru foie gras.
Wskoczyć z powrotem pod kołdrę i nie przejmując się okruszkami na prześcieradle, pomiętymi kartkami książki zagubionej pod łóżkiem, zjeść pyszne śniadanie.


Składniki:
25 dag wątróbki od gęsi kołudzkiej
średnia biała (łagodna w smaku) cebula
3 łyżki gęsiny (stopionego gęsiego tłuszczu)
łyżka otartego majeranku
3 łyżki Porto
świeżo zmielony czarny pieprz, sól, sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:
Wątróbki i cebulę usmażyć na gęsinie, pamiętając by nie smażyć zbyt długo, bo twardnieją.
Zmiksować, dodać porto, pieprz i sól do smaku. I kilka kropel jasnego sosu sojowego.
Podawać z chałką i dobrej jakości konfiturą.

***
W Starym Domu Zdrojowym foie gras, czyli gęsią wątróbkę przygotowujemy w dwóch wersjach.
Pierwsza, to foie gras jako pasztet, mus z wątróbek z dodatkiem porto. Często przygotowujemy go dla naszych gości na śniadanie lub na przyjęcia.
Druga, to foie gras smażone z cebulą, podlewane słodkim białym winem i podawane z grzanką z chałki (a jakże!). Do tego uprażone polskie jabłko i domowa żurawina. Tak przyrządzone gęsie wątróbki można zjeść w SDZ na co dzień.
Ubóstwiam je na oba sposoby.
A Wy które wolicie?
Pokosztujcie sami!

***
Tak przygotowane foie gras można zapasteryzować w niewielkich słoiczkach i wręczać najbliższym w prezencie!


2 komentarze:

  1. To jest foie gras?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, taki jest właśnie jeden ze sposobów przygotowania gęsich wątróbek.

      Usuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...