Szybkie, mocno czekoladowe ciacho.
Trochę jak brownie.
Miękkie i delikatne.
Doskonale smakuje z kulką lodów waniliowych lub lekko osłodzoną, gęstą kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną brandy :)
Wystarczy zmiksować składniki i po 20 minutach deser gotowy!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- łyżka brandy (można pominąć lub dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
Do podania: lody waniliowe lub gęsta, kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem i brandy (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawić na 160 stopni C.
- Masło zmiksować z cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Ciągle miksując, dodać jajka, mąkę, kakao i brandy.
- Ciasto przelać do niewielkiej tortownicy, np. o średnicy 21 cm. Piec 20-25 minut. Środek możne być lekko niedopieczony, ponieważ ciasto będzie jeszcze zastygało po wyjęciu z piekarnika.
- Z kartki papieru wyciąć serce, położyć na wierzchu ciasta, oprószyć cukrem pudrem i delikatnie zdjąć szablon.
- Pokroić na trójkątne kawałki i podawać z lodami i/lub kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru pudru i brandy.
Chcę to zjeść!:D.
OdpowiedzUsuńNiby zwykłe, ale z tym serduchem bardzo efektowne :)
OdpowiedzUsuń