czwartek, 14 lutego 2013

Czekoladowe ciasto - walentynkowe last minute!


Szybkie, mocno czekoladowe ciacho.
Trochę jak brownie.
Miękkie i delikatne.
Doskonale smakuje z kulką lodów waniliowych lub lekko osłodzoną, gęstą kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną brandy :)
Wystarczy zmiksować składniki i po 20 minutach deser gotowy!



Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżka brandy (można pominąć lub dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
Do podania: lody waniliowe lub gęsta, kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem i brandy (do smaku)

Sposób przygotowania:
  • Piekarnik nastawić na 160 stopni C.
  • Masło zmiksować z cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Ciągle miksując, dodać jajka, mąkę, kakao i brandy.
  • Ciasto przelać do niewielkiej tortownicy, np. o średnicy 21 cm. Piec 20-25 minut. Środek możne być lekko niedopieczony, ponieważ ciasto będzie jeszcze zastygało po wyjęciu z piekarnika. 
  • Z kartki papieru wyciąć serce, położyć na wierzchu ciasta, oprószyć cukrem pudrem i delikatnie zdjąć  szablon.
  • Pokroić na trójkątne kawałki i podawać z lodami i/lub kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru pudru i brandy.







2 komentarze:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...