I lubię to, co naturalne.
Dlatego do wypieków używam cukru waniliowego, który sama przygotowuję.
Uwielbiam obłędny zapach, który unosi się w całej kuchni, gdy tylko otworzę słoik pełen cukru.
Patrzę przez chwilę na oblepione białymi kryształkami czarne, smukłe laski.
Wystarczy odrobina czy do omleta, racuchów, drożdżówki czy do kruchego ciasta...
Jak przyrządzić domowy cukier waniliowy?
opcja 1.
1-2 laski wanilii (lub więcej) wkładam do litrowego słoja, zasypuję cukrem kryształem, albo pudrem, albo brązowym.
opcja 2.
gdy zużyję domowy ekstrakt waniliowy, wyjmuję z buteleczki laski wanilii, osuszam na papierze do pieczenia przez ok. godzinę i wkładam do słoja. Zasypuję cukrem.
Słoik powinien być szczelnie zamknięty. Cukier przejdzie aromatem już po paru dniach.
Domowy cukier waniliowy można dodawać do pieczenia albo słodzenia kawy czy herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!