środa, 5 czerwca 2013

Bułki warkocze z makiem


Została mi jedna bułka.
Spakowałam ją do koszyka razem z resztą twarożku i ciasta drożdżowego i pojechałam do swojego domu rodzinnego pod Krakowem. Bułkę wręczyłam Dziadziusiowi. Nie chciał uwierzyć, że to mój wypiek.
W zamian dostałam kanapki z masłem, cienko pokrojonym pomidorem i ogórkiem kiszonym. Z drobno posiekaną cebulką posypaną pieprzem i solą. Wielokrotnie próbowałam zrobić sobie takie kanapki, ale nigdy mi takie nie wyszły. Dziadziuś robi najlepsze.

A dla Was jedne z moich ulubionych bułek.
Ciasto zagniatam w maszynie, odstawiam na godzinę i mogę pleść warkocze.
Ciasto jest uniwersalne, gdy nie mam czasu na formowanie plecionek, robię ślimaki albo rogale.
Zamiast maku można dodać sezam, siemię lniane czy słonecznik.
Ale jednak najbardziej smakują mi z makiem lub bez niczego :-)

Najlepsze w dniu wypieku, ale następnego dnia spokojnie można je odgrzać w tosterze.
Bez dodatku jajek i mleka.

Warkocze z makiem
/8 bułek/

Składniki:
650 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3 łyżki oliwy
1 1/5 łyżki cukru
dwie kopiaste łyżeczki soli
400 ml wody

cukier puder, woda, mak

Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę i oliwę. Mieszać (np. w maszynie, mikserze) przez 10 - 15 minut. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do podwojenia objętości ciasta.
Blat oprószyć mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i uformować kulę. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część podzielić znów na 3 części, z których należy uformować długie wałeczki. Zlepiać po 3 wałeczki na jednym końcu i zapleść warkocz. Końce zlepić i schować pod spód. Zapleść kolejne warkocze.
Bułki odkładać na dużą blachę (można użyć dwóch blach), którą wcześniej należy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przykryć bułki ściereczką i odstawić do wyrastania na 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
W małej miseczce wymieszać 2 łyżeczki cukru pudru i 4 łyżki wody. Posmarować wyrośnięte bułki i posypać dowolną ilością maku.
Piec 15 - 20 minut, aż będą złotobrązowe.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Upiekę specjalnie dla Ciebie cały piekarnik takich bułek :-) I jeszcze muffinki :-) Ale dopiero jak przyjedziesz do Wysowej :-)

      Usuń
    2. I zaległe pankejki też Ci zrobię :-)

      Usuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...