niedziela, 2 czerwca 2013

Mango lassi


Mango lassi bije rekordy popularności nie tylko na świecie, ale i w kulinarnej blogosferze.
Pierwszy raz piłam lassi w Wielkiej Brytanii - w B'mouth mieszkałam w rodzinie indyjsko-singapurskiej. Od razu podbił moje serce, a raczej kubki smakowe :-)
Lassi w wersji mango to koktajl z miąższu owoców mango na bazie jogurtu i wody. 
Część wody można zastąpić kruszonym lodem, smak podkręcić mielonym kardamonem czy imbirem. Można dosłodzić go miodem, cukrem lub syropem klonowym.
Powinien być gęsty, kremowy i przede wszystkim orzeźwiający. Bo lassi to napój na upalne dni.
Wywodzi się z Indii i Pakistanu, choć pod inną nazwą spożywane jest również w Turcji. Tradycyjna wersja napoju jest słona i doprawiona chilli. 
Ale... lassi możemy zrobić również na słodko - z dodatkiem wody różanej i różnymi owocami - cytryną, mango czy truskawkami :-)
U nas pojawia się na śniadanie, podwieczorek, a czasem zabieramy dzbanek pełen słodkiego lassi na szybki piknik w parku :-)

Składniki (2 porcje, ok. 600 ml):

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki zimnej wody niegazowanej
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu (gdy mango jest słodkie, niczym nie dosładzam napoju)
  • szczypta zmielonego kardamonu i/lub imbiru (opcjonalnie, ale warto dodać!)
Sposób przygotowania:
Mango obrać ze skóry, miąższ odkroić od pestki (bez włókien) i przełożyć do blendera. Dodać jogurt, wodę, lód i ewentualnie miód. Zmiksować na gładki mus, doprawić kardamonem i/lub imbirem. Ponownie zmiksować i rozlać do przygotowanych szklaneczek.
Podawać od razu!
Smacznego! :-)


1 komentarz:

  1. Uwielbiam! A do tego jak zawsze jem naleśniki z samym cukrem pudrem,mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...