poniedziałek, 3 czerwca 2013

Wiosenne sajgonki BLT spring rolls - bacon, lettuce, tomato


Miała być kanapka ;-)
Ale chleb się skończył ;-)
Może więc macie ochotę na sajgonki z sałatą, pomidorem i podsmażonym bekonem? Do tego sos sojowy z dodatkiem oleju sezamowego*. 
Mniam!
Extra na wiosenny lunch lub do zabrania na piknik :-)

Składniki (6 sztuk):
  • liście sałaty (rzymskiej, masłowej, szpinaku), opłukane i posiekane
  • duży dojrzały pomidor (dwa średnie)
  • 6 plastrów bekonu lub gotowanego boczku
  • świeże zioła: bazylia, oregano, kolendra
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
Sposób przygotowania:
  • Przygotować sałatę, bekon podsmażyć z obu stron, pomidora pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić wzdłuż na paski.
  • Do dużego płaskiego talerza wlać trochę letniej wody i po kolei zanurzać arkusze papieru ryżowego. Gdy papier zmięknie (namaczanie trwa 10 - 30 sekund w zależności od arkusza i temperatury wody na talerzu), przełożyć go na suchy talerz lub deskę do krojenia i rozłożyć (bliżej jednej strony, nie na środku) nadzienie: sałatę, bekon i pomidora. Zrolować zaczynając od strony nadzienia i odłożyć na czysty półmisek łączeniem do dołu.
  • Podawać od razu z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną oleju sezamowego lub zapakować do szczelnego, plastikowego pudełka.
* W zależności od tego jak bardzo jest słony nasz sos sojowy i bekon, możemy dodać do sosu odrobinę wody.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...