niedziela, 16 grudnia 2012
Babeczki delikatnie pomarańczowe z kawałkami czekolady
Czy Wy też wszędzie widzicie pomarańczki?
Pomarańczki, klementynki, mandarynki...
Cytrusy na dobre zaatakowały nasze targowiska, sklepy i kuchnie.
Dziś proponuję lekkie babeczki z nutą pomarańczy i kawałkiem czekolady.
Przepis na bazie mojej ulubionej lekkiej babki na wiejskich jajach.
A już wkrótce zapraszam na domową, smażoną skórkę pomarańczową - w sam raz do świątecznych cwibaków.
Składniki (16 babeczek):
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju roślinnego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z jednej, niewielkiej pomarańczy
100 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miski.
Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Pomarańczkę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki wyciskamy sok.
Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy przez parę minut, aż jajka będą jasne i puszyste. Dodajemy skórkę z pomarańczy, ekstrakt pomarańczowy (opcjonalnie) i sok z pomarańczy.
Wszystko razem miksujemy i dodajemy przesianą mąkę, olej, a na końcu posiekaną czekoladę.
Dokładnie mieszamy ciasto mikserem.
Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni C.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami (o średnicy 6 cm) i do każdej ostrożnie nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.
Zamiast babeczek można upiec ciasto w podłużnej foremce. Musimy wówczas odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym na śniadanie,podwieczorek...
uwielbiam muffinki.ach, jakie kuszące babeczki!
OdpowiedzUsuń