środa, 13 lutego 2013

Lekka babka na wiejskich jajach czyli babka najłatwiejsza


Czy u Was też czuć wiosnę?
W parku ptaki zaczynają śpiewać.
Nagle przestało sypać śniegiem niczym z rozdartej pierzyny, a na termometrze słupek rtęci wskazuje kilka kresek powyżej zera.
Sikorek nie widać...
Świerki i buki na Wysocie straciły białe czapy.
Wiosna?
W połowie lutego?
W Wysowej?
NIE WIERZĘ! :)
W domu jednak powoli wprowadzam pierwsze wiosenne akcenty.
Bożonarodzeniowe dekoracje już dawno zniknęły w pudłach. Jeszcze tylko na balkonie, spod warstwy topniejącego śniegu, wyłażą zielone igiełki świątecznego drzewka.
Na stole bukiet tulipanów, w oknie bladoróżowy hiacynt.
A może by tak wziąć się za przed wiosenne małe porządki?
Jeszcze tylko naprędce upiekę najłatwiejszą pod słońcem babkę z nutą wanilii :)


 

Puszysta, wilgotna, szybka i prosta do zrobienia.
Może być podstawą do innych wypieków - wystarczy dodać czekoladę, kakao, cynamon czy owoce.
Można ją piec w keksówce, formie z kominem lub jako babeczki.

Składniki:
  • 4 wiejskie jaja
  • szklanka cukru kryształu
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Foremkę (o wymiarach: ) natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 165 stopni C.
Jajka ubić z cukrem, najlepiej przy użyciu miksera. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ekstrakt (jeśli używamy) i olej. Wszystko zmiksować na gładką masę i przelać do foremki.
Piec ok 45 minut do suchego patyczka.
Kroić dopiero po wystygnięciu!*

*babkę pokroiłam jeszcze ciepłą, stąd "dziury" na zdjęciu poniżej :)




 
  


5 komentarzy:

  1. no ten przepis ze względu na obecność najbardziej uroczego testera na świecie wydaje się wiarygodny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak się nie posiada szklanki...??? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To można odmierzać pojemność specjalną miarką. Szklanka ma pojemność 250 ml

      Usuń
  3. Jeśli nie ma się szklanki o pojemmność 250 ml, ale posiada się wagę, powinno odważyć się:
    Mąka - 260 g
    Cukier - 200 g
    Olej - 120 g

    OdpowiedzUsuń
  4. Własnie się piecze, ciekawa jak dzieciakom zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...