poniedziałek, 3 czerwca 2013

Kompot truskawkowy z wanilią


Sezon uważam za rozpoczęty!
Truskawki!
Pierwszą kobiałkę zjedliśmy bez dodatków.
Dziś już czas na truskawkowe dania, desery i napoje :-)
Polecam kompot truskawkowy z wanilią.
Zapach i smak.... Koniecznie spróbujcie!

Rzadko dodaję cukier do kompotów. Najczęściej po prostu zalewam owoce wodą i przez chwilę gotuję. Doprawiam szczyptą cynamonu lub imbiru.
Kompot z truskawek z dodatkiem wanilii trzeba jednak posłodzić.
A piję go zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1 litr gorącej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 laska wanilii* lub łyżeczka pasty z wanilii
Sposób przygotowania:
Truskawki obrać z szypułek, opłukać pod zimną wodą i włożyć do garnka. Zagotować litr wody. Do garnka z truskawkami wsypać cukier i cukier z wanilią, dodać wanilię i zalać gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Smacznego! :-)

* Zamiast świeżej laski wanilii, wyjmuję jedną z buteleczki z ekstraktem waniliowym lub ze słoika z cukrem z wanilią. Całą laskę wkładam do garnka z truskawkami.





1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...