środa, 29 maja 2013

Kruchy placek z rabarbarem, daktylami i syropem z czarnego bzu



Słońce.
Wsiadam do auta, radio ustawiam tak głośno, jak tylko się da. Włączam ulubioną płytę.
Chce mi się płakać, zaraz znów śmiać.
Dobrze, że droga wąska, kręta i dziurawa, bo najchętniej pędziłabym przed siebie 150 lub więcej.
Muszę się zresetować. Tysiąc myśli przebiega po głowie.
Cieszę się wiosennymi, polnymi kwiatami.
Mijam cerkiew w Kunkowej. W Bielicznej bulwy srebrzą się wśród zielonych konarów drzew.
Szybki relaks, ucieczka... w drodze do Gorlic po sprawunki.
Na drogę przez Nowicę nie mam dziś czasu. Grafik wypełniony po brzegi.
Mijam inne samochody. Często widzę znajome twarze.
Niebieska chyża z czerwonymi pelargoniami i koty wygrzewające się w słońcu. Zajrzałabym przez okno do środka...

A po powrocie z miasta, kruchy placek z rabarbarem, daktylami i... syropem z czarnego bzu. Z kruszonką.
Ma niesamowity aromat i smak!

Składniki (forma 20x30 cm):

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej (ewentualnie ziemniaczanej)
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej (ewentualnie ziemniaczanej)
  • 50 cukru
  • 150 g zimnego masła
Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 100 g daktyli suszonych
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki syropu z czarnego bzu (ewentualnie miodu)
Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
  • Blaszkę do pieczenia natłuścić (można olejem) i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować ciasto: do miski przesiać obydwie mąki, wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i wbić jajko. Masło rozetrzeć palcami i połączyć z resztą składników. Szybko zagnieść ciasto, łącząc wszystko w kulę. Ciastem wykleić blachę, spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, żeby ciasto się schłodziło.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Daktyle włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez 25 minut na bladozłoty kolor. 
  • Rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki (można wcześniej łodygi obrać), wymieszać z syropem z czarnego bzu, cukrem i cukrem waniliowym. Daktyle odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z rabarbarem. 
  • Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło, rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnik nastawić na 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar z daktylami, a na wierzch rozsypać kruszonkę.   Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.



  
  




1 komentarz:

  1. Uwielbiam kruche! Jedne z najlepszych ciast. Zawsze mnie zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...