piątek, 7 czerwca 2013

Masło koperkowe z anchovies


Jedno z moich ulubionych smarowideł do chleba z dodatkiem świeżego koperku. Aromatu dodają roztarte fileciki anchovies.
Masło pasuje nie tylko do pieczywa, ale także steków, grillowanej karkówki, pieczonych ryb i... gotowanych młodych ziemniaków :-)

Polecam na leniwe śniadanie czy na grilla!

Masło koperkowe z anchovies i czosnkiem:
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 - 4 fileciki anchovies
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 - 6 łyżek koperku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  • Masło wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Fileciki anchovies drobniutko posiekać i rozetrzeć nożem na desce do krojenia. Czosnek zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Roztarte anchovies i czosnek dodać do masła i wymieszać. Dodać oliwę, posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Można podawać od razu lub chwilę schłodzić. 


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...