wtorek, 4 czerwca 2013

Omlet z borówkami

Jeszcze nie czas na borówki, czy jagody, jak mówi się gdzie indziej w Polsce :-)
Ale zostało mi trochę owoców w zamrażarce.
Z ogródka Dziadka Krzysia, uchronione przed pożarciem przez szpaki.
Bez oprysków, bez nawozów.
Już się nie mogę doczekać, gdy będę je znów mogła jeść prosto z krzaczka :-)

Składniki:

  • 2 jaja wiejskie
  • 1 - 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • mała szczypta soli
  • garść borówek (świeżych lub mrożonych)
  • dodatki: cukier puder, syrop klonowy, miód, kwaśna śmietana, jogurt
  • oliwa, olej lub masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić na pianę, wsypać cukier i ubić, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Do piany dodać żółtka, delikatnie wymieszać i wsypać przesianą mąkę. Wymieszać bardzo delikatnie i przelać na rozgrzaną patelnię.  Rozsypać borówki i smażyć na średnim ogniu z obu stron aż omlet się zrumieni.
Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.





4 komentarze:

  1. ahh, wygląda cudownie:) nowe ulubione danie na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten omlet jest super , z borówkami <3

    OdpowiedzUsuń
  3. mojemu Franciszkowi też smakuje omlet z borówkami :-)
    Dziękuję za wszystkie miłe słowa :-)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...