poniedziałek, 11 lutego 2013

Kruche serca maślane

Dla Ukochanego.
Dla Przyjaciółki.
Dla siebie samej.
Delikatne, kruche, waniliowe.
Lekko zanurzone w czekoladzie.
Na prezent lub do popołudniowej, leniwej herbaty...




/na 48 ciasteczek o średnicy ok. 6cm/

  • 200 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g czekolady
  • łyżeczka oleju roślinnego
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać wanilię, przesianą mąkę i sól. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Schłodzić przez ok. 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki, chwilę ogrzać w temperaturze pokojowej i delikatnie rozwałkować, podsypując odrobinę mąką pszenną. Wycinać ciasteczka w kształcie serc, układać w odstępach na blaszkach i odkładać do lodówki do schłodzenia na kwadrans. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z łyżeczką oleju.
Ostygnięte ciasteczka zanurzać z jednej strony w czekoladzie i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 









3 komentarze:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...