piątek, 29 marca 2013

Domowy majonez


Już od dawna nie kupuję majonezu w sklepie.
Zdecydowanie wolę przygotować go sama w domu lub w pracy.
Bo w Starym Domu Zdrojowym też używamy tylko majonezu własnej roboty :)

Wcześniej nawet nie przypuszczałam, że przygotowanie majonezu jest tak dziecinnie proste!
A teraz robię go wręcz namiętnie, zwłaszcza, że zajmuje to dosłownie kilkanaście minut i już mam pyszny, puszysty i kremowy majonez, idealny do kanapek czy sałatek.

Co jest potrzebne? 


JAJKA, oliwa lub delikatny w smaku olej roślinny, sok z cytryny lub ocet winny.

Składniki (na słoiczek o poj. 330 ml):
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy dobrej jakości
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 ml oliwy (ew. oleju o delikatnym smaku, rzepakowego z dodatkiem oliwy)
Sposób przygotowania:
  • Jajko porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Wbić do miseczki, dodać musztardę, pieprz, cukier, sól i sok z cytryny, ubijać mikserem lub trzepaczką na pianę. Powoli, cienkim strumieniem dodawać oliwę, cały czas ubijając, aż majonez zmieni kolor na jasno kremowy, prawie biały, a konsystencja stanie się gładka i gęsta.
  • Gęstość majonezu zależy od ilości dodanego tłuszczu. Im go więcej, tym gęstszy. Jeśli więc zależy nam na gęstym majonezie do dekoracji, możemy dodać ok. 50 ml więcej oliwy. Jeśli zaś majonez ma być gładki i jasny, świeżo zmielony lub tłuczone pieprz należy zastąpić białym pieprzem drobno zmielonym.
  • Gotowy majonez należy przełożyć do czystego słoiczka i szczelnie zakręcić - nie przykryty, będzie jełczał. Majonez można przechowywać w lodówce kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...