Szybkie i smaczne ciasto.
Najlepsze z dobrymi, polskimi jabłkami - antonówkami lub szarymi renetami.
Koniecznie z rodzynkami, które można wcześniej namoczyć w rumie.
Składniki:
- 100 g rodzynek
- rum (opcjonalnie - tyle, żeby przykrył rodzynki, które umieścimy w szklance, miseczce czy słoiku)
- 3 jabłka
- kopiasta łyżka brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- 125 g masła*
- 125 g cukru pudru
- 3 jajka*
- 200 g mąki pszennej (typ 500)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do posmarowania tortownicy
* jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin przed pieczeniem.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki wsypać do naczynia - słoika czy miseczki i zalać rumem - jeśli używamy.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe cząstki, np. ósemki i schować w chłodne miejsce.
- Masło utrzeć, używając miksera, z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Do jednolitej masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto, aż stanie się jasne i elastyczne. Delikatnie wmieszać rodzynki odsączone z rumu.
- Ciasto przełożyć do posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 21 - 25 cm) i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć ściśle wszystkie jabłka, oprószyć równomiernie cynamonem i brązowym cukrem.
- Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Ciasto jest upieczone, gdy brzegi będą delikatnie odchodzić, a patyczek lub wykałaczka, którym sprawdzimy ciasto będzie suchy.
Podawać z cukrem pudrem, domowymi konfiturami, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
Pysznie wygląda i jakie wysokie :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciacha, i wszystko co z jabłkami. To ciasto wygląda tak domowo i swojsko, że aż mam ochotę wyciągnąć rękę po kawałek:-)
OdpowiedzUsuń